Czekoladki są jednymi z najpopularniejszych gadżetów reklamowych dostępnych na rynku. Produkty tego typu dostępne są w wielu różnych rodzajach, różniących się od siebie kształtem, smakiem, wielkością czy ceną. Reklamowe słodkości są na tyle niedrogie, że na ich zakup bez obaw pozwolić może sobie niemalże każda firma – zarówno rodzinna, jak i międzynarodowa korporacja. Tego typu produkty można rozdawać uczestnikom różnego rodzaju wydarzeń branżowych, umieścić je na recepcji lub w sali konferencyjnej alb wysyłać z okazji Wielkanocy czy Bożego Narodzenia. Jednym z rodzajów czekoladek z logo są praliny. Jak przygotować je samodzielnie?Aby przygotować takie czekoladki reklamowe, potrzebne będą następujące składniki: 100 gram masła, 100 gram gorzkiej czekolady o zawartości kakao na poziomie co najmniej 70 procent, 50 gram mlecznej czekolady, 100 gram cukru pudru oraz gorzkie kakao do obtoczenia trufli.
Czekoladki reklamowe w formie trufli przygotowuje się w następujący sposób: w pierwszej kolejności masło kroimy w kostkę. Gorzką oraz mleczną czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem przez około 8 minut. Stopniowo dodajemy po 1 łyżce letniej, ostudzonej czekolady, przez cały czas miksując. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Gotowa masa powinna być na tyle gęsta, by można ją było swobodnie formować.
Jak dalej przygotowuje się takie Czekoladki reklamowe? Nabieramy łyżeczką masę i formujemy z niej kulki. Układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki do stężenia na około 1 godzinę. Następnie wygładzamy powierzchnię trufli i posypujemy kakao przez sitko. Umieszczamy w lodówce. Przyrządzając trufle czekoladowe posłużyć można się także silikonową foremką na lód czy ciasteczka. Wgłębienia oprósza się wówczas kakao, wypełnia gęstą masą, dokładnie ugniata i wstawia do lodówki na kilka godzin do zgęstnienia. Następnie wyjmujemy trufle z foremki i obtaczamy w kakao. Takie słodkości spożywać można przez około 14 dni od przygotowania.